Biologische boerderijen dragen aanzienlijk meer bij aan de algemene biodiversiteit dan gangbare landbouwbedrijven

Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek van de Universiteit van Oxford, dat de meetresultaten van meer dan 94 studies uit de afgelopen dertig jaar bundelt. Het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw (VILT) schrijft erover. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben een grootschalig biodiversiteitsonderzoek afgerond en gepubliceerd. Ze verzamelden 184 observatierapporten en 94 studies die de laatste dertig jaar gemaakt zijn en kwamen tot de volgende conclusie: de biodiversiteit op biologische landbouwbedrijven ligt gemiddeld 30 procent hoger dan op gangbare landbouwbedrijven.

‘Gemiddeld zorgt een biologische teelttechniek voor een stijging van de biodiversiteit met 30 procent’, aldus de onderzoekers in het rapport. ‘Dit cijfer bleef volgens de studies uit de voorbije dertig jaar constant en lijkt in de toekomst ook niet af te nemen.’

Bioboeren hebben een grotere impact op de biodiversiteit op plaatsen waar ook in de directe omgeving van de percelen het land wordt bewerkt - dus in landelijk gebied waar veel landbouw wordt bedreven.

De onderzoekers merken op dat de resultaten vooral gebaseerd zijn op meetresultaten uit West-Europa en Noord-Amerika, aangezien in andere gebieden de biolandbouw nog niet voldoende werd onderzocht. Alle gebundelde studies werden gescreend op meetresultaten, representativiteit, betrouwbaarheid en mogelijke vooringenomenheid.

Biologische landbouwgrond bevat meer micro-organismen en regenwormen dan ‘gangbare’ bodems. In de biologische landbouw groeien ook meer wilde planten en is de soortenrijkdom aan wilde planten aanzienlijk groter dan in de gangbare landbouw.

Op biologische bedrijven komen meer kevers, spinnen en bloembezoekende insecten als (honing)bijen en vlinders voor dan op gangbare bedrijven. Ook vogelsoorten komen er in grotere aantallen voor en planten zich succesvoller voort dan op gangbare bedrijven.
Bron: Friesch Dagblad, 18-02-14
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=66717