Kamer wil af van de neonicotinoïden

Landbouwgiffen op basis van zogenoemde neonicotinoïden moeten zo snel mogelijk worden verboden in Nederland. Daar pleit een meerderheid in de Tweede Kamer voor nu uit nieuw onderzoek is gebleken dat het landbouwgif grote invloed heeft op de populatie insecten én vogels. Coalitiepartij PvdA en oppositiepartijen PVV, D66, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen de middelen zo snel mogelijk van de markt. Ook al is dat in strijd met Europese regels voor de interne markt: producten die in de ene lidstaat vrij te verkrijgen zijn, mogen in een andere lidstaat niet zomaar worden verboden. PvdA, D66 en SP hebben Kamervragen ingediend, de PvdD wil een debat.

"We moeten zo snel mogelijk van die troep af", zegt PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi. "In Europees verband hebben we vorig jaar al drie soorten gif op basis van neonicotinoïden verboden. Het is nu tijd de rest ook te verbieden. Dat moet in Europees verband, maar als dat niet lukt dan vind ik dat Nederland het voortouw moet gaan nemen."

Slootwater vol gif
Onderzoekers van de Radboud Universiteit en Sovon Vogelonderzoek toonden vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature aan dat in landbouwgebieden waar in het slootwater meer neonicotinoïde imidacloprid zit, de vogelstand veel sneller af neemt dan elders. Het effect van neonicotinoïden werd eerder al in verband gebracht met bijensterfte.

'Er zijn alternatieven'
"Bijen staan aan het begin van de voedselcyclus", zegt PVV-Kamerlid Dion Graus. "Als het slecht voor hen is, dan is het slecht voor iedereen. Dit onderzoek laat zien wat wij al zes jaar lang roepen: alle neonicotinoïden moeten verboden worden. Daar doen we onze akkerbouwers geen kwaad mee, er zijn gewoon alternatieven."

Nationaal niveau is ook goed
De Partij voor de Dieren ziet in het onderzoek bevestigd wat het al wist. Begin dit jaar schaarde een Kamermeerderheid zich al achter een motie van de partij die vanwege massale bijensterfte opriep tot een verbod. "Aan de motie heeft de regering nog steeds geen gehoor gegeven, direct na het reces willen we een debat", zegt PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand. "Als het Europees niet gebeurt, dan maar nationaal. Dat is wel degelijk mogelijk."

Zorgen
Het recente onderzoek baart staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (PvdA) 'grote zorgen', schreef ze dinsdag in een brief aan de Kamer. Ze heeft het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden gevraagd om een oordeel over de studie, dat in augustus wordt verwacht. Ook heeft Dijksma de European Food Safety Authority inmiddels om eenzelfde oordeel gevraagd.
Bron: Nieuws.nl, 16-07-14
http://www.nieuws.nl/algemeen/20140716/Kamer-wil-af-van-veelvoorkomend-…

Henk Tennekes

Wed, 07/16/2014 - 16:16

Sharon Dijksma (PvdA), de (landbouw)staatssecretaris van EZ, geloofde de bijenproblematiek te kunnen oplossen met een Actieprogramma Bijengezondheid, een praatclubje van belanghebbenden onder leiding van PvdA coryfee Felix Rottenberg. Deze ervaren politicus slaagde er in de visies van alle partijen onder een hoed te krijgen en kon enkele maanden geleden vol trots een door alle partijen goedgekeurd document van enkele pagina's aanbieden aan Dijksma. Alleen alle belangrijke issues, zoals de catastrofale gevolgen van de milieuverontreiniging met imidacloprid, werden in het document nauwelijks aangeroerd. Dit toonbeeld van het Hollandse poldermodel heeft er al meer dan 10 jaar voor gezorgd dat een gigantisch probleem waaraan de natuur ten onder dreigt te gaan wordt vooruitgeschoven in plaats van opgelost. Voor mij was dat reden uit dit overleg te stappen.