Diverse insecticiden verdwijnen de komende jaren. Dat verwachten Syngenta en Bayer Cropscience.

De Europese Commissie vroeg de EFSA, het Europese voedselagentschap, om de toelatingsprocedures van middelen te beoordelen. Aanleiding daarvoor is de bijensterfte en het tijdelijke verbod van vier neonicotinoïden. De Efsa concludeert dat er gaten zitten in de toelatingsstudies van de industrie betreffende bijen. Dit geldt niet alleen voor neonicotinoïden, maar voor alle middelen, dus insecticiden maar ook herbiciden en fungiciden. De Efsa heeft een concept-protocol met eisen opgesteld, waar toekomstige toelatingen aan moeten voldoen. Als de Commissie het concept-protocol aanneemt gaat dit gelden voor alle lidstaten. De eisen om een middel toegelaten te krijgen, worden dan flink strenger. Er worden voor een toelating dan meer onderzoeksresultaten gevraagd. Probleem is dat de onderzoekslaboratoria geen capaciteit over hebben en dat voor een aantal zaken nog geen testmethoden is. Herregistratie van middelen wordt dan een flinke dobber. Mogelijk dat na de neonicotinioïden ook diverse pyrethroïden sneuvelen vanwege aanvullende bijenstudies. Het middelenpakket tegen insecten wordt dan schraal. De chemische industrie lobbyt om de scherpe kantjes van het concept-protocol er af te krijgen. Maar Bayer Cropscience verwacht niet dat de toelatingseisen afgezwakt worden, hooguit later ingevoerd. In een reactie schrijft de toxicoloog Henk Tennekes dat de industrie nu een koekje van eigen deeg krijgt. Het voor de verdediging van de neonicotinoide insecticiden als onontbeerlijk gedeclareerde maar bijna onbetaalbare veldonderzoek wordt nu geheel onnodig een onderdeel van de toelatingsprocedures voor bestrijdingsmiddelen. De industrie zal een zware dobber krijgen aan de nieuwe toelatingseisen te voldoen, aldus Tennekes.

Bron: De Boerderij, 29-07-2013
http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Nieuws/2013/7/Meer-middelen-weg-door-…'
ARD (Duitse publieke omroep), de Bayer Story:
http://mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/799280_reportage-dokumentati…

Henk Tennekes

Mon, 29/07/2013 - 21:03

De agrochemische industrie, met name Syngenta en Bayer CropScience, hebben een historische fout begaan door tegen beter weten in het causale verband tussen de breedschalige toepassing van neonicotinoide insecticiden en de sedert een aantal jaren sterk verhoogde bijenvolksterfte glashard te ontkennen. Toen met de resultaten van laboratoriumonderzoek het onomstotelijk bewijs werd geleverd dat het gebruik van neonicotinoiden een ontoelaatbaar risico voor bijen vormt, bleven industrie experts volharden in hun visie dat de dodelijke werking van neonicotinoiden (zoals deze in stuifmeel zijn gemeten) op bijen niet alleen door laboratoriumonderzoek maar ook door veldonderzoek moest worden aangetoond, een visie die met name ook door een manager van Bayer CropScience, Dr Julian Little, met verve werd uitgedragen. De industrie krijgt nu een koekje van eigen deeg. Het als onontbeerlijk gedeclareerde maar bijna onbetaalbare veldonderzoek wordt nu geheel onnodig een onderdeel van de toelatingsprocedures voor bestrijdingsmiddelen. De industrie zal een zware dobber krijgen aan de nieuwe toelatingseisen te voldoen.

Henk Tennekes

Tue, 30/07/2013 - 08:31

Nu Brussel de met de bijensterfte in verband gebrachte neonicotinoïden voor minstens twee jaar in de ban doet, kiest producent Syngenta de tegenaanval: de pesticiden zouden niets met de sterfte te maken hebben.
Ze stelt de in Enkhuizen gevestigde zaadveredelaar: hoe kan het dat in streken waar geen neonicotinoïden worden gebruikt, toch grootschalige bijensterfte plaatsvindt? En: imkers die de varrao-mijt (een parasiet) afdoende bestrijden, hebben nergens last van. Syngenta gaat de komende twee jaar alle zeilen bijzetten om te laten zien dat de omstreden bestrijdingsmiddelen de wereldwijde bijensterfte niet veroorzaken. De fabrikant stelt zelf al voldoende onderzoek te hebben gedaan. Michael Kester, algemeen directeur Benelux bij Syngenta: "Denk je nou echt dat wij iets op de markt zouden brengen dat onze eigen business om zeep helpt?" Want zonder bijen geen gewassen en dus ook geen zaadveredeling, redeneert Syngenta, dat wereldwijd een van de grote spelers in de zaadveredelingsmarkt is. Milieu-organisaties en ook het Europese toelatingsbewijs EFSA zijn er echter van overtuigd dat er wel degeljjk een verband is tussen de mysterieuze bijensterfte en het gebruik van neonicotinoïden.

Bron: Eindhovens Dagblad & PZC, 30-07-2013
http://www.ed.nl/algemeen/economie/bijensterfte-niet-door-bestrijdingsm…
http://www.pzc.nl/algemeen/economie/bijensterfte-niet-door-bestrijdings…