Louise Fresco (hoogleraar duurzaamheid UvA, kroonlid SER): Intensieve landbouw is meest duurzaam

Er moet een pr campagne komen om uit te leggen dat de intensieve landbouw het meest duurzaam is. Hoogleraar duurzaamheid Louise Fresco van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maakt zich grote zorgen over de beeldvorming en misverstanden op dit vlak. Fresco noemt het idee dat intensivering in de landbouw en verdere verduurzaming niet samen zouden gaan zelfs gevaarlijk: 'Veel mensen denken dat intensieve landbouwprodcutie haaks staat op verduurzaming. Dat gaat terug op een beeld uit een Ot-en-Sien tijd en een beleving dat vroeger alles beter was, omdat het kleinschaliger was. Maar boeren van nu zijn juist veel beter en zorgvuldiger bezig. De duurzaamheidshoogleraar stelt dat de landbouw onvoldoende inspeelt op wat er leeft in de maatschappij. Dat moet overbrugd worden, te beginnen met het uitdragen dat de hoge mate van efficiency in de sector juist goed is voor het milieu. Zo moet volgens Fresco ook de fabel, dat de biologische productie beter zou zijn, worden doorgeprikt. Het wordt omarmd zonder dat mensen zich bewust zijn van het effect op het milieu. 'We hebben zes keer zoveel grond nodig als we de wereld biologisch zouden willen voeden. Dat zou een ecologische ramp zijn.'

De hoogleraar duurzaamheid stelt tenslotte dat organisaties uit de landbouw niet alleen maar moeten roepen dat ze gelijk hebben maar in discussie moeten treden met politici ('weten niets van landbouw') over werkelijk duurzaam produceren.

Bron: Vlees.nl, 5 juli 2012
http://www.vlees.nl/algemeen/nieuws/bericht/juli/intensieve-landbouw-is…

Prof. dr. ir. Louise O. Fresco is landbouwkundige, promoveerde in Wageningen cum laude op het tropische gewas cassave en heeft vele jaren veldwerk verricht in ontwikkelingslanden. Zij was van 1997 tot 1999 Director of Research op het Agricultural Department van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome, waar zij vervolgens van januari 2000 tot mei 2006 Assistant Director-General was.
Sinds 2006 is zij als universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Zij is Visiting Professor bij het Institute of Earth Sciences van Stanford University en bij de David and Lucile Packard Foundation in Palo Alto (V.S.). Daarnaast is zij Distinguished Professor aan Wageningen Universiteit. Zij is lid van de KNAW en buitenlands lid van de Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry in Stockholm, corresponderend lid van de Real Academia de Ingeniería in Madrid en lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Aan de Universiteit van Leiden bezette zij in het academisch jaar 2005-2006 de Cleveringa-leerstoel. Zij is lid van het bestuur van de United Nations University en van de Roosevelt Academy. Zij is lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Nederland. In 2006 hield zij de Duisenberglezing. In 2011 werd zij lid van de Adviesraad van The Hague Institute for Global Justice. Sinds 2009 is zij niet-uitvoerend bestuurder van Unilever. Zij is kroonlid en lid van het dagelijks bestuur van de Sociaal-Economische Raad (SER), lid van de Trilateral Commission. Tevens is zij lid van het bestuur van de Erasmusprijs, lid van de Adviesraad World Food Prize en adviseert zij de Groupe OCP (Office Chérifien des Phosphates). In 2010-2011 was zij lid van het internationale wetenschappelijke team van de InterAcademy Council dat op verzoek van de VN het IPCC heeft doorgelicht. Tevens was zij lid van de Deltacommissie (2007-2008). Zij is verder betrokken bij talloze culturele en maatschappelijke initiatieven. Naast wetenschappelijke publicaties schrijft Louise O. Fresco een een tweewekelijkse column in de NRC en een blog in NRC.nl, essays, literaire kritieken en romans. Tot juni 2011 schreef zij tweewekelijks een column in Folia, het universiteitsblad van de UvA. In 2009 werd zij als spreker uitgenodigd om bij TED in Palm Springs te spreken. In 2011 staat zij nummer 1 in de door het maandblad 'Opzij' opgestelde top-100 van machtige vrouwen, in de sector onderwijs en wetenschap. Op de Volkskrant top 200 van 2010 stond zij als tweede vrouw op de 26e plaats en op de Trouw Top 100 Duurzaamheid stond zij op 13. Zij was jurylid van de Libris literatuurprijs 2011. Daarnaast is zij bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Bron: http://www.louiseofresco.com/HTML/BIO.html