'Mensen herkennen zich niet meer in de Wageningse geluiden en denken dat Wageningen een bio-industrie-club geworden is'

De aanhoudende discussie over intensieve veehouderij heeft een grote biologische pluimveehouder ertoe gebracht de samenwerking met Wageningen UR op te zeggen. ‘Mensen waarmee we al jaren samenwerken op het gebied van duurzaamheid, herkennen zich nu niet meer in de geluiden uit het Wageningse. Mensen denken dat Wageningen een bio-industrie-club geworden is.’ Dat meldt entomologie-hoogleraar Marcel Dicke tijdens een interview met Resource. ‘Vorige week zegde onze partner de samenwerking op vanwege de uitspraken van Aalt Dijkhuizen. Directe aanleiding was het artikel ‘Bio schaadt milieu’ in de Telegraaf van 12 januari, waarin Dijkhuizen reageerde op de campagne van Wakker Dier tegen de plofkip. Volgens Dicke bestond er een goede relatie met het bedrijf. De entomologen haalden er kippenbloed, om muggen op te kweken die het Westnijlvirus kunnen verspreiden. Dicke wil in een gesprek proberen de relatie te herstellen. ‘We gaan natuurlijk proberen uit te leggen dat er meer in Wageningen is dan alleen deze visie.’

„Biologisch voedsel is helemaal niet goed voor het milieu.” Dat stelde Aalt Dijkhuizen, de topman van de Universiteit van Wageningen, die in de Telegraaf van 12 januari 2013 de aanval heeft geopend op de plofkipacties van Wakker Dier. Hij noemde de acties ’merkwaardig’. Volgens hem is biologisch voedsel „lang niet het meest duurzaam”. Sterker nog, biologisch voedsel is duurder, niet bewezen gezonder en juist slechter voor het milieu. Vaak wordt biologisch gezien als het meest duurzaam”, liet Dijkhuizen weten. „Dat is wat betreft het gebruik aan grondstoffen en uitstoot van broeikasgassen per kilogram product aantoonbaar onjuist. Met biologisch boeren heb je meer voer nodig. Dat betekent meer grond en grondstoffen per eenheid melk, vlees of eieren. En ook meer uitstoot aan broeikasgassen.”
Actiegroepen als Wakker Dier proberen supermarkten te dwingen te kiezen voor minder kippenvlees uit de gangbare veehouderij. De Facebookpagina van Albert Heijn wordt overstelpt met georkestreerde oproepen om snel te stoppen. „Dat vind ik een merkwaardige ontwikkeling”, zei Dijkhuizen. „Want de Nederlandse veehouderij is de schoonste ter wereld.”
Bronnen:
Resource, 31 januari 2013 (bijlage)
De Telegraaf, 12-01-2013
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21214124/___Bio_schaadt_milieu___.ht…