Volgende week wil de Europese Commissie bekend maken welke maatregelen ze wil nemen met betrekking tot de risico’s van het gebruik van pesticiden op de bijenpopulaties

“De Commissie neemt de resultaten van het onderzoek van het Europese voedselagentschap zeer ernstig,” zegt Europees parlementslid Kathleen Van Brempt. “Dat had het over een hoog acuut risico voor de bijenpopulaties. Of ze een verbod zal voorstellen is nog niet zeker, maar de Commissie heeft het alarmsignaal begrepen.” Van Brempt pleit voor een verbod op schadelijke pesticiden voor bijen. De Europese Commissie zei vandaag in het Europees parlement dat het alvast de wetgeving snel wil aanpassen. Ze zal in elk geval de adviezen van het Europese voedselagentschap vertalen in de nieuwe maatregelen. “Het lijkt erop dat de Commissie de alarmsignalen van het Europees Voedselagentschap begrepen heeft,” zegt Europees parlementslid Kathleen Van Brempt. In een nieuwe studie die vorige week bekend raakte, liet het agentschap weten dat de meest gebruikte insecticiden een ‘onaanvaardbaar risico’ vormen voor de bijenpopulaties.

In het Europees parlement zei de Commissie dat de studie de problematiek in een stroomversnelling heeft gebracht. Weliswaar toont de studie volgens de Commissie niet aan dat bijen meteen sterven van de gebruikte pesticiden, maar wel dat ze gedesoriënteerd raken, hun korven niet meer terugvinden en als gevolg daarvan kunnen overlijden. De Commissie toonde zich alvast erg bezorgd en zei snel initiatieven te zullen nemen. Volgende week mag er al nieuws verwacht worden.

De producenten van pesticiden hebben de Commissie gewaarschuwd dat een verbod op pesticiden op basis van neonicotinoïden, op vijf jaar tijd 17 miljard euro en 15.000 arbeidsplaatsen zou kosten. “Als die cijfers al kloppen, is het tegenargument dat niet ingrijpen allicht meer zal kosten,” zegt Van Brempt. “De massale bijensterfte is een groot probleem. Volgens de Commissie heeft 80 procent van onze gewassen bijen nodig. De economische waarde van natuurlijke bestuivers, hoofdzakelijk honingbijen, werd in 2005 wereldwijd geschat op 153 miljard euro. Daarbovenop zou een verdwijning van de honingbij zich vertalen in een extra verlies van 190 tot 310 miljard euro aan consumptie. Als geld dan toch ter sprake komt in deze discussie, wil ik opmerken dat bijen volledig gratis werken.”

Bron: Politics.be, 25-01-2013
http://www.politics.be/persmededelingen/34549/