Gewasbeschermingsmiddelenbedrijven betwijfelen of het nog wel verstandig is te blijven investeren in onderzoek en innovatie

Nefyto betreurt het besluit van de Europese Commissie van 24 mei om diverse toepassingen van de neonicotinoïden clothianidin, thiamethoxam en imidacloprid tijdelijk te verbieden. Gewasbeschermingsmiddelenbedrijven betwijfelen of het nog wel verstandig is te blijven investeren in onderzoek en innovatie. Nefyto vindt dat de industrie te maken heeft met onvoorspelbare kaders. Het besluit is namelijk gebaseerd op conclusies van het Europese agentschap EFSA na toepassing van een concept-beoordelingsmethodiek op bestaande dossiers van neonicotinoïden, zo staat in het persbericht. ‘De proeven die nodig zijn voor deze methodiek bevinden zich veelal nog in de ontwerpfase, omdat de methodiek nieuw is en nog niet is vastgesteld. Ook is in geen enkele veldproef aangetoond dat genoemde middelen in praktijkrelevante doseringen een effect hebben op de verhoogde wintersterfte van honingbijen.’ Het leidt inmiddels tot discussie bij de gewasbeschermingsmiddelenbedrijven of het nog wel verstandig is te blijven investeren in onderzoek en innovatie. Naar het oordeel van de toxicoloog Henk Tennekes heeft Nefyto een punt als zij beweert dat de industrie te maken heeft met onvoorspelbare kaders. Er is in de product ontwikkeling inderdaad een dringende behoefte aan nieuwe protocollen voor de risico-analyse, gebaseerd op dosis : tijd tot effect (TTE) relaties. Deze analyses kunnen een gefundeerde en praktijk-georiënteerde uitspraak doen over de te verwachten risico's van pesticiden. Als de financiële middelen beschikbaar worden gesteld kunnen dergelijke protocollen relatief snel worden uitgewerkt door onafhankelijk wetenschappers, aldus Tennekes.

‘Nu dit besluit mede door de inzet van staatssecretaris Dijksma een feit is, is het belangrijk om ook Europees in de pas te blijven lopen’, stelt Nefyto. ‘Specifieke Nederlandse aanvullingen hebben immers grote gevolgen voor de concurrentiepositie van de Nederlandse land- en tuinbouw en in het bijzonder voor de Nederlandse zaaizaadsector en moeten daarom worden voorkomen’, aldus Carlos Nijenhuis, voorzitter van Nefyto.

Voor Nederland betekent het besluit dat ruim 150 toepassingen (combinaties middel – gewas – belager, inclusief particulier gebruik) hun toelating (tijdelijk) gaan verliezen en dat er onder meer problemen zijn te verwachten bij de bestrijding van ritnaalden in maïs, de bestrijding van schadelijke kevers in erwten en bij de luizenbestrijding in diverse gewassen.

Omdat Nefyto en de betrokken bedrijven zeggen veel belang te hechten aan bestuivende insecten voor natuur, landbouw en milieu steunt Nefyto de door staatssecretaris Dijksma voorgestelde aanpak om te komen tot een meerjaren-actieprogramma-bijengezondheid.
Bron:
Boerenbusiness, 27-05-2013
http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/item/10827153/Twijfels…

Henk Tennekes

ma, 27/05/2013 - 17:58

Naar mijn oordeel heeft Nefyto een punt als zij beweert dat de industrie te maken heeft met onvoorspelbare kaders. Er is in de product ontwikkeling inderdaad een dringende behoefte aan nieuwe protocollen voor de risico-analyse, gebaseerd op dosis : tijd tot effect (TTE) relaties. Deze analyses kunnen een gefundeerde en praktijk-georiënteerde uitspraak doen over de te verwachten risico's van pesticiden. Als de financiële middelen beschikbaar worden gesteld kunnen dergelijk protocollen relatief snel worden uitgewerkt door onafhankelijk wetenschappers. Zie ook een recente publicatie over een nieuwe aanpak van de risico-analyse in de bijlage (Toxicology 309 (2013) 39– 51)