LTO Noord onderschrijft de conclusies van het Voedingscentrum dat berichten in de media over de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en allerlei ziektes bestempelt als onzin en bangmakerij. Telers worden door dit soort berichten volstrekt onterecht in een verkeerd daglicht geplaatst. Groenten en fruit eten is volkomen veilig en beschermt juist tegen chronische ziektes en aandoeningen, aldus een specialist bij het Voedingscentrum.
Uit alle internationale onderzoeken blijkt dat Nederlandse telers van aardappels, groenten en fruit steevast in de wereldtop zitten met de laagste residuen van bestrijdingsmiddelen op producten. De restanten van bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit zijn zo laag dat dit volgens het Voedingscentrum geen gevaar oplevert voor de gezondheid van consumenten. Groente en fruit worden bovendien goed gecontroleerd op residuen. Rond 60% van in Nederland geproduceerde groenten en fruit bevat zelfs helemaal geen residuen van bestrijdingsmiddelen.
Volgens het Pesticide Action Network (PAN), een groep van internationale milieuorganisaties, zou het eten van groenten en fruit de hormoonhuishouding verstoren en onvruchtbaarheid veroorzaken. Ook zou er meer kans zijn op chronische ziektes, overgewicht en diabetes door chemische bestrijdingsmiddelen in groente en fruit. Dit soort stemmingmakerij wordt 'zo maar' in media overgenomen, waardoor consument en burger op het verkeerde been worden gezet, aldus LTO Noord. De organisatie stelt dat het eten van groenten en fruit aantoonbaar gezond is en nog gezonder is als het van eigen bodem komt.
Bron: Food Holland Nieuws, 21-06-2012
http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=139027
- Log in to post comments