Sommige experts vermoeden dat het immuunsysteem van vleermuizen - net als bij honingbijen - wordt verzwakt door neonicotinoide insecticiden

De vleermuizenpopulatie in de Verenigde Staten en Canada staat onder grote druk door een geheimzinnige schimmelziekte die intussen bekendstaat als het 'witteneuzensyndroom'. Wetenschappers hebben becijferd dat de aandoening in Noord-Amerika aan ten minste 5,7 miljoen vleermuizen het leven heeft gekost. De onderzoekers troffen vleermuizenkolonies aan waar 99 procent van de dieren door de schimmel bleek omgekomen. Sommige experts vermoeden dat het immuunsysteem wordt verzwakt door blootstelling aan subletale hoeveelheden van neonicotinoide insecticiden, waardoor vleermuizen - in analogie met honingbijen - zeer gevoelig worden voor pathogene organismen.

De aandoening werd voor het eerst gesignaleerd in 2006 nabij Albany, in de staat New York, en heeft zich uitgebreid over ten minste zestien Amerikaanse staten en vier Canadese provincies. De verspreiding heeft zulke grote vormen aangenomen dat de Amerikaanse overheidsdienst voor visserij en natuurbeheer zich genoodzaakt zag een speciale 'witteneuzencoördinator' aan te stellen. De dienst komt tot de conclusie dat de aantasting van het vleermuizenbestand op termijn desastreuze gevolgen kan hebben voor onder meer de landbouw en de volksgezondheid, vanwege de natuurlijke functie van vleermuizen als ongediertebestrijders.

Bronnen:
De Volkskrant, 16-01-2012. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3126317/2012/…
http://www.boerenlandvogels.nl/content/behind-mass-die-offs-pesticides-…
http://www.boerenlandvogels.nl/content/immunosuppression-neonicotinoids…
Zie ook een artikel in de New York Times, 19-01-2012
http://green.blogs.nytimes.com/2012/01/19/in-bat-deaths-a-catastrophe-i…