Beslissing over gebruik glyfosaat uitgesteld

De Europese Commissie heeft de stemming over de vergunning voor de omstreden pesticide glyfosaat opnieuw uitgesteld. Er bleek geen meerderheid te zijn bij de Europese lidstaten om het gebruik van glyfosaat nog negen jaar langer toe te staan. Glyfosaat wordt vooral in de landbouw gebruikt, maar het zou ook de oorzaak zijn van hormoonverstoring en vruchtbaarheidsproblemen bij mens en dier. De Europese Commissie wilde de pesticide oorspronkelijk een goedkeuring voor de volgende vijftien jaar geven. Na protest werd een beslissing in maart een eerste keer uitgesteld, en stelde de Commissie nog een toelating van negen jaar voor. Donderdag werd de beslissing dus opnieuw uitgesteld, omdat de Europese lidstaten niet op dezelfde lijn zitten. Frankrijk en Italië willen tegenstemmen, terwijl Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk zich zouden onthouden.

Federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) is van plan voor te stemmen, hoewel oppositiepartij Groen hem vraagt zijn mening te herzien. ‘Ook België moet tegen de toelating van glyfosaat stemmen, want het brengt onze gezondheid in gevaar. De uitgestelde Europese stemming geeft Borsus de tijd om eindelijk de enige juiste beslissing te nemen’, aldus Dedry.

Haar partijgenoot en Europees parlementslid Bart Staes reageerde ook al. ‘Dit is tweede veldslag die we winnen, maar de strijd is nog niet gestreden. Dat gebeurt pas als het middel glyfosaat, en daarnaast vele andere zwaar toxische middelen niet meer in de landbouw en de voedselketen voorkomen.’

Glyfosaat is vooral bekend doordat het voorkomt in producten als onkruidverdelger RoundUp. Dat product doodt vrijwel alles waarmee het in aanraking komt. Vorig jaar liet een belangrijk kankerinstituut (IARC, International Agency for Research on Cancer) weten dat glyfosaat voor hen een kankerverwekkend effect op mensen heeft.

In zijn goedkeurde resolutie gaf het Europees parlement al enkele voorzetten, zo verduidelijkt Staes: ‘Daarin roepen we op om glyfosaat niet toe te staan voor niet-professioneel gebruik, dus niet langer in tuincentra te verkopen, geen toelating te verlenen voor gebruik in de buurt van publieke plaatsen zoals speelterreinen en tuinen.’

Waarschijnlijk zal de Europese Commissie nu met een nieuw voorstel komen waarin ze rekening houdt met deze resolutie, en de vergunningstijd verder wordt beperkt, bijvoorbeeld tot maximaal twee jaar, totdat het Europese chemische agentschap ECHA zijn rapport over glyfosaat heeft gepubliceerd.
Bron: Standaard, 19-05-16
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160519_02296973