Duurzame thee wint terrein in Sri Lanka

De theesector in Sri Lanka is 153 jaar oud en momenteel de grootste industrie in het land. Hij biedt werk aan 2,5 miljoen mensen. Volgens de Export Development Board in Sri Lanka, is de sector goed voor 62 procent van alle landbouwexport. Zo’n 400.000 mensen zijn actief op kleinschalige theeplantages. De lucratieve theesector kampt echter met steeds meer uitdagingen. De ernstigste is de achteruitgang van de grond. Volgens de VN-Conventie voor de Strijd tegen Verwoestijning (UNCCD) gaat de kwaliteit van de grond in de theegebieden snel achteruit in Sri Lanka, voornamelijk als gevolg van het decennialang gebruik van chemische onkruidbestrijders. Ook was er weinig aandacht voor de bescherming van waterbronnen en de biodiversiteit rondom de plantages. Geleidelijk aan heeft die situatie de gezondheid van de bodem aangetast. In samenwerking met het VN-Milieuprogramma (UNEP), werkt de Tea Small Holding Development Authority (TSHDA) momenteel aan het terugdringen van het pesticidengebruik en het stimuleren van duurzame methoden. Hoewel de hele industrie met dit probleem kampt, is vooral voor kleine plantagehouders de voedselzekerheid en hun inkomen in gevaar, zegt Lalith Kumar, projectmanager bij de TSHDA in Ratnapura, een regio die meer dan 70 procent van de Sri Lankaanse thee produceert. ‘We leren de boeren duurzamer te werken’, zegt Kumar. ‘Er groeit veel onkruid rond de theestruiken, maar lang niet alle soorten onkruid zijn schadelijk. Alleen de schadelijke soorten moeten verwijderd worden. Die worden vervolgens gebruikt als mulch, tussen de twee rijen planten in. Daardoor houdt de bodem het vocht beter vast.’

Bron: Mondiaal Nieuws, 30-03-17
http://www.mo.be/nieuws/duurzame-thee-wint-terrein-sri-lanka