Neonicotinoïden veroorzaken bijensterfte op de lange termijn

Voor het eerst is de afname van Engelse wilde bijen gekoppeld aan het gebruik van controversiële neonicotinoïden. Dat zijn pesticiden waarmee boeren hun koolzaadolieplantages beschermen tegen ongedierte. Aan het zaadje van een koolzaadplant voegt de boer neonicotinoïden toe. Als de plant is opgegroeid en opgebloeid, zijn deze stoffen over de volledige koolzaad verspreid, dus ook in de bloemen. Hierdoor krijgen de beestjes die van de nectar snoepen de pesticiden binnen.

De negatieve effecten van zulke pesticiden op de wilde bij zijn eerder beschreven. Dit bewees destijds echter nog niet dat deze middelen op de lange termijn massale bijensterfte veroorzaken. Nu heeft Ben Woodcock, samen met zijn collega’s van het Centre for Ecology and Hydrology (CEH) in Groot-Brittannië, 62 bijensoorten bestudeerd. Hiervoor hebben vrijwilligers in een gebied van 4000 vierkante kilometer gegevens verzameld. Zij voerden tussen 1994 en 2011 31.818 metingen uit.

In 2002 gebruikten koolzaadboeren neonicotinoïden voor het eerst. Uit het onderzoek blijkt dat de volledige bijenpopulatie sindsdien per jaar met 7 procent is afgenomen. Van sommige soorten, zoals de groefbij en de metselbij, legde zelfs meer dan 20 procent het loodje. Soorten die koolzaadplanten als primaire voedselbron gebruiken, zijn het hardst getroffen. Gemiddeld is het effect op hun populaties drie keer groter dan op bijensoorten met een andere plantvoorkeur. ‘Van de zwaarst getroffen soort verdween 30 procent,’ zegt Nicholas Isaac van het CEH. ‘De belangrijkste boodschap is dat deze pesticiden schadelijk zijn en dat ze veel meer soorten treffen dan we alvorens dachten.’

‘Deze studie geeft ons het eerste bewijs van de negatieve invloed van neonicotinoïden op de lange termijn en op deze grote schaal,’ zegt Richard Pywell, eveneens van het CEH.

Dankzij het gebruik van langetermijndata zijn de resultaten veelzeggender en sterker dan die van eerdere onderzoeken, volgens Woodcock. Al toont het toont geen directe oorzaak aan, maar slechts een verband, toch suggereren de resultaten dat neonicotinoïden de biodiversiteit van bijen kan beschadigen.

Bron: New Scientist, 18 augustus 2016
https://newscientist.nl/nieuws/pesticiden-veroorzaken-massale-bijenster…