1 op 8 vogels wereldwijd met uitsterven bedreigd

Bijna 1.500 vogelsoorten of één op acht vogels wereldwijd zijn met uitsterven bedreigd. Daarnaast neemt bij 40 procent van de 11.000 vogelsoorten de populatie af. Dat blijkt uit een nieuw rapport van BirdLife, een internationale koepel van natuurorganisaties. “De gezondheid van de vogelpopulaties is een goede maatstaf voor de staat van de ecosystemen”, zo klinkt het. BirdLife maakt jaarlijks de balans op van het wereldwijde vogelbestand. “De data laten helaas geen ruimte voor twijfel: we worden geconfronteerd met een systematische achteruitgang van de vogelpopulatie wereldwijd”, aldus Tris Allinson van BirdLife. De opvallendste cijfers: één op acht vogels wereldwijd, 1.468 soorten in totaal, is met uitsterven bedreigd. Bij vier op de tien vogelsoorten is de populatie het afgelopen jaar afgenomen.

“Deze cijfers zijn niet enkel slecht nieuws voor de vogels, maar zijn ook een waarschuwing voor de hele planeet”, zo klinkt het. “De gezondheid van de vogelpopulatie is namelijk een goede maatstaf om de staat van het milieu en onze ecosystemen te meten. De reden daarvoor is simpel: vogels zijn zo wijdverspreid en vind je zowat in elk mogelijk ecosysteem waardoor ze één van de meest bestudeerde diersoorten zijn en dus ook heel representatief voor de staat van onze leefomgeving.”

Landbouw blijkt één van de grootste bedreigingen voor vogels. De wereldwijde uitbreiding van het landbouwareaal en de intensifiëring van de landbouwpraktijken heeft een impact op 74 procent van de bedreigde vogelsoorten. BirdLife verwijst onder meer naar de neonicotinoïden die in gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden.

Bron: VILT, 25-04-18
http://www.vilt.be/1-op-8-vogels-wereldwijd-met-uitsterven-bedreigd

Link naar het rapport:
http://www.birdlife.org/sites/default/files/attachments/BL_ReportENG_V1…