Minister Schouten: gifvrije zones rond landbouw is juridisch niet haalbaar

Er komen geen spuitvrije zones in bewoonde gebieden bij bollenvelden of in de buurt van andere akkers waar met gif gespoten wordt. Dat heeft minister Schouten laten weten in een brief aan de Kamer. Volgens de minister is zo’n spuitvrije zone juridisch niet haalbaar. “Ik ben opnieuw oprecht teleurgesteld en ik wist niet dat dat nog kon”, zegt Rodina Fournell van Stichting Bolleboos; een groep burgers die al jaren strijdt tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de lelieteelt.

De Kamer had van de minister geëist dat ze omwonenden van bollenvelden zou beschermen tegen bestrijdingsmiddelen door spuitvrije zones in te stellen. Maar de Kamer heeft pech, blijkt uit de brief van Schouten. Die brief valt Fournell zwaar tegen: “Wat ze doet is de huidige situatie presenteren als een nieuw idee, iets wat eigenlijk al de praktijk is. Ze zegt eigenlijk: ‘mensen zoek het lekker zelf uit’.”

Deskundigen pleitten eerder in ZEMBLA ook al voor spuitvrije zones in de buurt van jonge gezinnen. Dat deden ze naar aanleiding van het zogeheten blootstellingsonderzoek van het RIVM.

Bron: Zembla, 18-10-19
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/minister-schouten-geen-gifvrije…