Het Westland mag tot 2027 bestrijdingsmiddelen lozen in sloten en vaarten

Op 27 februari 2014 is het Afsprakenkader waterkwaliteit en glastuinbouw ‘Westland/Oostland, samen op weg naar de emissieloze kas in 2027’ ondertekend. Het doel van het afsprakenkader is: het op een zo efficiënt mogelijke manier regionaal samenwerken van waterschappen, gemeenten en glastuinbouw om in 2027 vanuit de glastuinbouw (vrijwel) niets meer te lozen in sloten en vaarten. In het afsprakenkader is vastgelegd dat in 2014 hiervoor een uitvoeringsprogramma wordt opgesteld, met de focus op nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. In dit afsprakenkader spreken de gemeenten Westland, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Lansingerland, Zuidplas en Waddinxveen, LTO Noord Glaskracht, het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard en het Hoogheemraadschap van Delfland af dat zij samenwerken bij het realiseren van een goede waterkwaliteit in de glastuinbouwgebieden. In het jaar 2027 moet het oppervlaktewater een goede kwaliteit hebben en voldoen aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water.

Een nagenoege nullozing van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen naar water draagt fors bij aan deze doelstelling. In de nationale regelgeving is opgenomen dat gefaseerd wordt toegewerkt naar een nagenoege nullozing in 2027. Regionale afspraken zijn nodig om het landelijke doel in 2027 te halen. Dat komt doordat unieke kenmerken van een regio mede de oplossingsrichtingen bepalen. Daarom werken de partijen dit afsprakenkader in 2014 verder uit in een uitvoeringsprogramma tot 2027, met een focus op het duurzaam inrichten van de waterketen, monitoring, vergunningverlening en handhaving, kennis en innovatie, communicatie en voorlichting.

bron: LTO Noord Glaskracht en AgriHolland Nieuws, 03/03/14
http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=156904

Henk Tennekes

di, 04/03/2014 - 18:08

Volgens LTO beleidsadviseur Jaap van Wenum komen forse normoverschrijdingen met neonicotinoiden in het oppervlaktewater vooral voor in glastuinbouwgebieden. "Het is de bedoeling de milieubelasting zo terug te dringen dat we per 1 januari 2013 weer onder de norm zitten", zegt van Wenum. "Daarover hebben we in het Platform Duurzame Glastuinbouw afspraken gemaakt. Daar zitten naast de glastuinbouw ook waterschappen en ministeries in". In een reactie argumenteert toxicoloog Henk Tennekes dat vrijwel alle toepassingen van imidacloprid in Nederland extreme normoverschrijdingen in het oppervlaktewater veroorzaken en dat het probleem niet wordt opgelost wanneer het plan van aanpak beperkt blijft tot glastuinbouwgebieden. Er is sinds 2004 sprake van zware verontreiniging van het oppervlaktewater met imidacloprid, met name in het westen van het land, die gepaard ging met hoge bijensterfte en een sterke achteruitgang van vlinders en vogelsoorten.

Bron: Noordhollands Dagblad, 10-06-2011 (bijlage)