Volgens LTO beleidsadviseur Jaap van Wenum komen forse normoverschrijdingen met neonicotinoiden in het oppervlaktewater vooral voor in glastuinbouwgebieden. "Het is de bedoeling de milieubelasting zo terug te dringen dat we per 1 januari 2013 weer onder de norm zitten", zegt van Wenum. "Daarover hebben we in het Platform Duurzame Glastuinbouw afspraken gemaakt. Daar zitten naast de glastuinbouw ook waterschappen en ministeries in". In een reactie argumenteert toxicoloog Henk Tennekes dat vrijwel alle toepassingen van imidacloprid in Nederland extreme normoverschrijdingen in het oppervlaktewater veroorzaken en dat het probleem niet wordt opgelost wanneer het plan van aanpak beperkt blijft tot glastuinbouwgebieden. Er is sinds 2004 sprake van zware verontreiniging van het oppervlaktewater met imidacloprid, met name in het westen van het land, die gepaard ging met hoge bijensterfte en een sterke achteruitgang van vlinders en vogelsoorten.
Bron: Noordhollands Dagblad, 10-06-2011 (bijlage)
- Login om te reageren
En nu de bollen-, fruit-, boomteelt en akkerbouw nog!
Helaas is het zo dat vrijwel alle toepassingen van imidacloprid in Nederland extreme normoverschrijdingen in het oppervlaktewater veroorzaken. Als het plan van aanpak beperkt blijft tot glastuinbouwgebieden, wordt het probleem niet opgelost. Ook de vervanging van imidacloprid door andere neonicotinoïden lost het probleem niet op. De neonicotinoiden zijn cumulatieve vergiften waarvan de effecten zich stapelen. Een veilig niveau van blootstelling is voor deze stoffen niet definieerbaar. De neonicotinoiden hebben (hopelijk) geen toekomst.
4 jaar na dato zijn ze dan zo ver het probleem op te lossen
Zowel recirculatie-, spui-, filterspoel-, condens- als bassinwater van glastuinbouwbedrijven bevatten gewasbeschermingsmiddelen. Restwater van bedrijven kan bij lozing dus het oppervlaktewater vervuilen. Vooral in spui- en filterspoelwater kunnen hoge concentraties voorkomen. Dat stond in het rapport ‘Emissiereductie van gewasbeschermingsmiddelen vanuit de glastuinbouw', dat was opgesteld door meerdere waterschappen, Wageningen UR en Bayer Crop Science. Bij de presentatie van het rapport op 28 januari 2009 waren alle betrokken partijen, inclusief LTO Glaskracht Nederland en Nefyto, het erover eens dat maatregelen op zijn plaats zijn, maar dan wel in gezamenlijk verband. 'Onmogelijke eisen werken averechts', vond men toen. Veel telers zagen op dat moment geen mogelijkheden om de emissie te beperken en beweerden aan het maximum van hun mogelijkheden te zitten.
Bron: Vakblad voor de Bloemisterij, 30 januari 2009
http://www.vakbladvoordebloemisterij.nl/nieuws/2571/geen-mogelijkheden-o
Wat er in de tussentijd gebeurde in West-Nederland
Er was de laatste jaren sterk verhoogde bijensterfte in Rijnmond, het Groene Hart, de Bollenstreek en de regio Amsterdam. Buiten de duinen is West-Nederland nu opvallend arm aan vlinders en de laatste tien jaar zien we in de duinen eveneens een sterke achteruitgang. In het Groene Hart zijn de aardbeivlinder, zilveren maan en parelmoervlinder uitgestorven. Sinds 2000 vertonen alle 9 onderzochte soorten weidevogels (veldleeuwerik, slobeend, gele kwikstaart, scholekster, grutto, kievit, tureluur, graspieper, en kuifeend) in de laagveengebieden van West-Nederland een jaarlijkse afname van 13%. Graspieper, Veldleeuwerik en Gele Kwikstaart zijn sinds 2000 koploper met een dramatische jaarlijkse afname van resp. 32%, 23% en 22%, waardoor het overgrote deel van deze vogels binnen enkele jaren uit de laagveengebieden van West-Nederland verdwenen zal zijn. De broedpopulatie van de watersnip is sterk afgenomen in Noord- en Zuid-Holland. De Fluiter is nu vrijwel afwezig op de lager gelegen, vochtige klei- en veengronden van West-Nederland. Matkoppen broeden fors minder in de laagveengebieden dan enkele decennia geleden. De snor, grote karekiet en het woudaapje komen in het Utrechts/Hollands plassengebied nauwelijks meer voor. De gekraagde roodstaart neemt met name in Zuid-Holland sterk af. De recente afname van de steenuil was het grootst in het westen van het land en de geelgors is hier vrijwel uitgestorven.